Dames DIOS vergroten voorsprong ondanks nipt verlies

De volleybaldames van Ten Veen Tweewielers/DIOS hebben een merkwaardige week achter de rug. In de strijd om de koppositie in de tweede klasse incasseerden de Oldemarktsters de eerste nederlaag in de competitie tegen het op de tweede plaats staande SVI uit Zwolle. De Zwolsen wonnen de confrontatie na een zeer wisselende wedstrijd uiteindelijk met 3-2. Twee dagen later echter verloor SVI in een inhaalduel thuis verrassend met 2-3 van het op de vierde plaats staande Reflex uit Kampen. Daarmee groeide de voorsprong van koploopster DIOS tot minimaal vier punten.

Trainer/coach Brent Knol begon de wedstrijd met spelverdeelster Mieke Schokker, met in haar diagonaal Anne Hoogma, de buitenaanvalsters Janneke Dekker en Deborah van der Valk en de midaanvalsters Jolanda Spijksma en Mariëlle Verbeek.

Het zou een wedstrijd met twee gezichten worden. Vanaf het begin van de eerste set werd duidelijk, dat SVI er op uit was om DIOS pijn te doen. Met een stevige servicedruk werden de verdedigsters van DIOS onder vuur genomen. De Oldemarktsters vonden geen antwoord op dit geweld en werden ook aanvallend overvleugeld door een op dat moment beter spelend SVI. De eerste set werd dan ook een makkelijke prooi voor SVI met 25-14.

In de tweede set een totaal ander beeld. Met krachtige services van Deborah van der Valk, Janneke Dekker en Mieke Schokker was het nu DIOS, dat SVI stevig onder druk zette en halverwege de set een ruime voorsprong had op 8-15. SVI gaf zich echter niet zo maar gewonnen en wist opnieuw de servicedruk op te voeren, waardoor het weer terug kwam in de set. De Oldemarktsters vochten echter voor elk punt om de voorsprong te houden en dat lukte met setwinst op 22-25.

Coach Brent Knol wisselde aan het begin van de derde set zijn gehele midaanval. Jolanda Spijksma en Mariëlle Verbeek maakten plaats voor Jiska Duetz en Marle Mulder. Toch had DIOS het vanaf het begin van de set moeilijk. SVI kon met een snelle midaanval volop scoren en bouwde opnieuw een grote voorsprong op. De Zwolsen waren DIOS aanvallend de baas, zodat SVI de set winnend afsloot met 25-15.

In de vierde set toonden de Oldemarktsters veerkracht. Tot halverwege de set waren beide teams aan elkaar gewaagd. DIOS hield vertrouwen in een goede afloop en kon richting het einde van de set het goede spel doortrekken. In de slotfase was Deborah van der Valk een paar keer beslissend om een voorsprong op te bouwen. Spelverdeelster Mieke Schokker speelde een degelijke set, waar de aanvalsters van DIOS van profiteerden, zodat de Oldemarktsters de stand weer gelijk trokken met 18-25.

Een beslissende vijfde set was het gevolg. Een set, waarin SVI al snel een paar punten voorsprong nam. Al vroeg nam coach Knol een time-out en gaf zijn dames mee om alle risico te nemen en vrijuit te spelen. De veldwissel vond plaats op 8-4. DIOS kwam nog wel iets terug, maar moest toch berusten in een eerste nederlaag, omdat SVI de beslissende set won met 15-12.

Ondanks de nederlaag overheerste aan het eind van de week toch tevredenheid bij DIOS na het verlies van SVI tegen Reflex. De voorsprong werd zodoende zonder te spelen zelfs uitgebreid naar minimaal vier punten, maar dat de slotfase van de competitie nog spannend zal blijven is wel duidelijk.