Heren DIOS komen tekort tegen HeVoC ’89

De volleybalheren van Camping Krolsbergen/DIOS traden voor de tweede keer in korte tijd aan tegen HeVoC ’89 in Heerenveen. Vier weken geleden verloren de Oldemarkters in de bekercompetitie met 3-0. In de competitiewedstrijd van afgelopen vrijdagavond was Camping Krolsbergen/DIOS opnieuw kansloos tegen HeVoC, dat als één van kampioenskandidaten wordt gezien in de Promotieklasse, en verloor het met 4-0. Dankzij de goede competitiestart handhaven de Oldemarkters zich vooralsnog op de vierde plaats in de Promotieklasse.

Trainer/coach Klaas Veenma begon de wedstrijd met spelverdeler Miquel Verbeek, met in zijn diagonaal Sigurd van Starkenburg, de buitenaanvallers Dennis Damhuis en Bastiaan van de Haar en midaanvallers Martijn Onstwedder en Albert Berger. Folko van Starkenburg nam de liberofunctie op zich.

HeVoC nam vanaf het begin met een sterke aanval de leiding. Na een fraaie en gevaarlijke serviceserie van Bastiaan van de Haar, waar de verdediging van HeVoC moeite mee had, kwam DIOS met een harde diagonale aanval van Dennis Damhuis op gelijke hoogte op 10-10. Tot 13-13 ging het nog gelijk op, maar een paar individuele fouten aan Oldemarkter zijde bezorgden HeVoC een lichte voorsprong, die het richting het einde van de set niet meer uit handen gaf. De Heerenveeners wonnen de eerste set met 25-21.

Al snel kwam DIOS in de tweede set op achterstand. Vanaf het begin liet HeVoC zien, dat het over een betere aanval en verdediging beschikte en een meer uitgebalanceerd team was. Coach Veenma probeerde nog bij te sturen met een time-out op 9-3, bracht Frank Hagenus in voor Sigurd van Starkenburg, maar de aanvalsdrift van HeVoC was voor de Oldemarkters niet te stuiten. Met overmacht trok HeVoC de tweede set naar zich toe met setwinst op 25-12.

Aan het begin van de derde set maakte spelverdeler Miquel Verbeek plaats voor Leon van der Heide. Mede door het goede verdedigend werk van libero Folko van Starkenburg bleven de Oldemarkters nu meer in het spoor van HeVoC. Met twee machtige aanvallen van Martijn Onstwedder, die tijdelijk even uitweek naar de buitenaanval nam DIOS een lichte voorsprong op 7-9. Halverwege de set bleken beiden ploegen aan elkaar gewaagd. Vanaf 15-15 ontspon zich een spannende krachtmeting, waarbij DIOS soms twee punten achterstand had, maar even snel weer op gelijke hoogte kwam door onder andere een fantastisch blok van Bastiaan van de Haar en even later van Dennis Damhuis, zodat het 19-19 werd. Met een service-ace van Damhuis en een lange rally, die door DIOS werd gewonnen, werd het 23-23 en gloorde er hoop voor de Oldemarkters. Hoop, die door HeVoC werd gesmoord in de beslissende eindfase. Met een scorend blok op midaanvaller Albert Berger sleepte HeVoC alsnog de derde set binnen met 25-23.

In de vierde set was DIOS geen schim van het team in de derde. HeVoC nam met een gevaarlijke service al snel afstand. DIOS kreeg de servicepass niet onder controle. Coach Veenma was genoodzaakt op 7-1 al een time-out aan te vragen. Ook aanvallend hield HeVoC hierna de verdediging van DIOS onder druk. De Oldemarkters konden niet echt dichterbij komen en moesten hun meerdere erkennen in de Heerenveeners, die de set winnend afsloten met 25-15 en daarmee de wedstrijd met 4-0 wonnen.