Volleybal vereniging
e-Boekhouden.nl
Inloggen

Vincent Damhuis

Fraaie zege heren DIOS op VC Drachten

De volleybalheren van Camping Krolsbergen/DIOS hebben een belangrijke zege behaald in de uitwedstrijd tegen het op de vierde plaats staande VC Drachten. Hoewel de Oldemarkters de eerste set ruim verloren kwamen ze in het vervolg van de wedstrijd sterk terug en namen zelfs een 1-2 voorsprong in sets. Drachten echter won de vierde set, zodat een beslissende vijfde set noodzakelijk was. Hierin was DIOS de betere en trok de set met 11-15 naar zich toe. Een belangrijke 2-3 overwinning voor de Oldemarkters, die naar de zevende plaats klommen op de ranglijst in de Promotieklasse.

DIOS begon de wedstrijd in Drachten zonder trainer/coach Klaas Veenma, die pas halverwege de set aanschoof. Leon van der Heide nam in het begin de coaching op zich en begon met spelverdeler Miquel Verbeek, met in zijn diagonaal Sigurd van Starkenburg, de buitenaanvallers Marco Plat en Dennis Damhuis en de midaanvallers Martijn Onstwedder en Johan Dijkstra.

DIOS had moeite om in de eerste set in het spel te komen. Het had een onvoldoende antwoord op de servicedruk van VC Drachten en speelde zelf te statisch, zodat VC Drachten al snel een voorsprong te pakken had. De Friezen lieten deze ook niet meer glippen en wonnen de eerste set met een ruime marge op 25-15.

In de tweede set waren de Oldemarkters beter bij de les en kwamen halverwege de set op een 10-13 voorsprong, mede veroorzaakt door de sterke service van Leon van der Heide, die regelmatig voor Martijn Onstwedder in het achterveld kwam om te serveren en de verdediging te versterken. Tactisch voerde DIOS de opdrachten prima uit. De blokkering op rechtsvoor werd pal op de antenne geplaatst, zodat VC Drachten gedwongen werd om veel aanvallen diagonaal te plaatsen. De verdedigers van DIOS kregen hier voldoende vat op en konden zodoende ook zelf vanuit de aanvalsopbouw scoren. Daarbij werd door spelverdeler Miquel Verbeek ook de 3-meter aanval via Sigurd van Starkenburg regelmatig ingezet. Van Starkenburg wist dan ook veelvuldig te scoren, zodat DIOS de tweede set won met 25-27.

In de derde set wisten de Oldemarkters het goede spel voort te zetten. DIOS anticipeerde goed op de korte services van VC Drachten en konden van daaruit hun eigen aanvalsspel spelen. Ook de service van Miquel Verbeek, Leon van der Heide en Johan Dijkstra droegen in belangrijke mate bij in de score. Blokkerend had Martijn Onstwedder een sterke fase. VC Drachten begon steeds meer fouten te maken en de lange rally´s werden steeds vaker door DIOS gewonnen. Het resultaat: 21-25 winst in de derde set.

In de vierde set wist DIOS aanvankelijk een lichte voorsprong te nemen en had het kansen om de wedstrijd met 1-3 naar zich toe te trekken. Vanaf 20-20 werd de pass aan Oldemarkter zijde echter onrustig. Ook tactische ballen hadden niet het gewenste resultaat, zodat VC Drachten met 26-24 de stand in sets in evenwicht bracht.

De beslissende vijfde set ging tot de veldwissel gelijk op. Op 8-7 kwam Albert Berger voor Johan Dijkstra in het team om de blokkering te versterken. Berger wist meteen drie aanvallen van VC Drachten te blokkeren. Even later kwam Johan Dijkstra weer terug voor Berger op de servicepositie en wist ook hij te scoren. Een servicefout van VC Drachten op het matchpoint van 11-14 bezorgde DIOS de winst met 2-3 in sets.

Vrijdagavond a.s. speelt Camping Krolsbergen/DIOS om 20.00 uur in MFC Dalzicht in Oldemarkt tegen het op de derde plaats staande Reflex uit Kampen.

Moeizame winst dames DIOS op SVM

De volleybaldames van Ten Veen Tweewielers/DIOS speelden een moeizame wedstrijd tegen het op de achtste plaats staande SVM in Marknesse. SVM toonde zich een beduidend sterkere tegenstandster dan in de heenwedstrijd eerder in het seizoen. Ondanks, dat de tweede set verloren ging wisten de Oldemarktsters de overwinning over de streep te trekken, al ging het niet geheel soepel. DIOS blijft na de 1-3 overwinning in Marknesse koploopster in de tweede klasse met virtueel zeven punten voorsprong op achtervolgster SVI uit Zwolle en nog vijf wedstrijden te gaan in de competitie.

Trainer/coach Brent Knol begon de wedstrijd met spelverdeelster Mieke Schokker, met in haar diagonaal Anne Hoogma, de buitenaanvalsters Deborah van der Valk en Quirine Steenbergen en de midaanvalsters Mariëlle Verbeek en Jolanda Spijksma. Marieke Braad vervulde wederom de liberopositie.

Vanaf het begin van de wedstrijd was al snel zichtbaar, dat DIOS niet echt lekker in de wedstrijd zat. Er zat te weinig beweging in het team. SVM, dat beduidend beter voor de dag kwam dan in de thuiswedstrijd tegen DIOS, wist het DIOS in de eerste set al snel heel moeilijk te maken. Met name de midaanval van SVM wist meermaals te scoren. DIOS had hier verdedigend te weinig vat op, zodat de polderbewoonsters richting de eindfase van de set zelfs een lichte voorsprong wisten te nemen. Dankzij een paar knappe aanvallen van Deborah van der Valk en Anne Hoogma wisten de Oldemarktsters de eerste set nipt over de streep te trekken met 23-25.

De tweede set zou net zo spannend worden als de eerste set. Wat spelniveau betreft waren beide team lange tijd aan elkaar gewaagd. Opnieuw bezorgde de midaanval van SVM DIOS de nodige zorgen. In de slotfase van de set zette SVM de verdediging van DIOS opnieuw onder druk. De Oldemarktsters wisten de aanvallen van SVM onvoldoende te verdedigen en kwamen zelf te weinig aan aanvallen toe, zodat SVM de set met 25-22 naar zich toe kon trekken.

Aan het begin van de derde set kwam Janneke Dekker als spelverdeelster in het veld voor Mieke Schokker. Jolanda Spijksma maakte op de midaanval plaats voor Marle Mulder. Deze wissels pakten in het voordeel uit van DIOS. Halverwege de derde set wisten de Oldemarktsters een lichte voorsprong op te bouwen, die ze ook richting het einde van de set niet meer uit handen zouden geven. DIOS wist, mede dankzij de sterke verdedigende acties van libero Marieke Braad vaker aan een goede aanvalsopbouw toe te komen en dat gaf de doorslag. De Oldemarktsters wonnen de derde set met 17-25.

Ook in de vierde set wist DIOS het verschil op de ranglijst tot uitdrukking te brengen, maar gemakkelijk ging het niet. De Oldemarktsters moesten er hard voor werken om een lichte voorsprong te nemen. Dankzij een sterke serviceserie van Mieke Schokker trok DIOS de zege in de slotfase naar zich toe met 19-25.

Met nog vijf wedstrijden te gaan houdt DIOS nog een ruime voorsprong van omgerekend zeven punten op SVI uit Zwolle, maar het kampioenschap is nog geen gewonnen race.

Heren DIOS komen tekort tegen VC Joure

De volleybalheren van Camping Krolsbergen/DIOS moesten hun meerdere erkennen in het hooggeplaatste VC Joure. Hoewel de Oldemarkters met name in de eerste en de vierde set kansen kregen op een beter resultaat, waren het de Friezen, die in de slotfases van deze sets lieten zien, dat ze een set over de streep konden trekken. DIOS bleef met lege handen achter en ging met een 0-4 nederlaag van het veld.

Trainer/coach Klaas Veenma begon met spelverdeler Miquel Verbeek, met in zijn diagonaal Marco Plat, de buitenaanvallers Dennis Damhuis en Bastiaan van de Haar en de midaanvallers Martijn Onstwedder en Johan Dijkstra.

DIOS begon de wedstrijd voortvarend en nam in het begin van de eerste set het initiatief. Door de ijzersterke blokkering van Bastiaan van de Haar kwamen de Oldemarkters op een 10-7 voorsprong. VC Joure echter was een geduchte, ervaren tegenstander, en kwam weer op gelijke hoogte op 12-12. Leon van der Heide kwam op de servicepositie voor Martijn Onstwedder en wist met zijn gevaarlijke services er voor te zorgen, dat DIOS op een 16-12 voorsprong kwam. DIOS wist de voorsprong echter niet vast te houden en richting de eindfase van de set kwam VC Joure op 18-18 weer langszij. De ervaring van VC Joure zorgde ervoor, dat DIOS alsnog de eerste set verloor met 20-25.

Na een lichte achterstand in de beginfase van de tweede set kwam DIOS nog even langszij op 6-6. VC Joure liet in de tweede set zien, dat het niet voor niets op de tweede plaats in de Promotieklasse staat. De blokkering en de verdediging van DIOS konden de gevarieerde aanvallen van VC Joure onvoldoende pareren, zodat de Friezen een ruime marge konden opbouwen en de set afsloten met setwinst op 15-25.

Aan het begin van de derde set besloot coach Veenma om spelverdeler Miquel Verbeek te vervangen voor Leon van der Heide. Sigurd van Starkenburg kwam op de diagonaalpositie te spelen en Albert Berger begon op de midaanval voor Johan Dijkstra. Deze omzettingen hadden echter niet het gewenste effect. Vanaf het begin van de set liepen de Oldemarkters achter de feiten aan. DIOS kwam al snel op een grote achterstand te staan. Halverwege de set kwam Miquel Verbeek terug als spelverdeler, maar DIOS stond toen al negen punten achter. In de slotfase gooide VC Joure er nog een schepje bovenop. Met een harde sprongservice wisten de Friezen in de slotfase de laatste vier punten te scoren en wonnen ze de set met een ruime voorsprong op 10-25.

In de vierde set was DIOS beter bij de les, vastbesloten om in ieder geval nog een punt uit de wedstrijd te halen. De Oldemarkters boden aanmerkelijk meer tegenstand en kwamen door een sterke serviceserie van Johan Dijkstra op een 10-6 voorsprong. Toch kon DIOS deze voorsprong niet vasthouden en zag het VC Joure langzaam maar zeker weer langszij komen. Tot 20-20 waren beide teams aan elkaar gewaagd. In de slotfase ging VC Joure net even iets slimmer om met de mogelijkheden. Met een paar geplaatste tactische ballen sloegen ze op 21-24 het gaatje om vervolgens de set en de wedstrijd geroutineerd binnen te halen met 21-25, de Oldemarkters achter latend met lege handen.

Soepele winst dames DIOS op VCK, maar … Uitgeschakeld in de beker

De volleybaldames van Ten Veen Tweewielers/DIOS speelden afgelopen week twee wedstrijden. In de competitie behaalden de Oldemarktsters een soepele maximale overwinning op VCK ’76 uit Kuinre, waardoor DIOS de koppositie in de tweede klasse behield. In de kwartfinale van de bekercompetitie kwam DIOS uit tegen Tjoba in Klazienaveen, de koploopster in de sterke tweede klasse in de regio Drenthe Zuid-Oost. De Oldemarktsters vochten voor wat ze waard waren, maar moesten met 3-1 het hoofd buigen en zijn daarmee voor de bekercompetitie uitgeschakeld.

In de competitiewedstrijd tegen VCK begon DIOS in de eerste set wat aarzelend. Verdedigend moest het team weer wennen aan het optreden van libero Marieke  Braad, die na een reis in Azië, voor het eerst na zeven weken weer meedeed. In het eerste gedeelte van de eerste set leverde dat nog wat misverstanden op, waardoor VCK tot 12-12 gelijk op ging met DIOS. In het tweede gedeelte van de set werd de afstemming tussen Marieke Braad en de overige verdedigsters steeds beter, waardoor de Oldemarktsters ook makkelijker aan de aanvalsopbouw konden werken. Aanvallend was DIOS overduidelijk de betere en dat resulteerde dan ook alsnog tot een overtuigende 25-17 setwinst.

In de tweede set namen de Oldemarktsters al snel een voorsprong, die geleidelijk met prima aanvallen van Deborah van der Valk en Quirine Steenbergen werd uitgebouwd tot een ruime marge. De tweede set werd dan ook met overmacht gewonnen met 25-11.

Aan het begin van de derde set werd spelverdeelster Mieke Schokker gewisseld voor Janneke Dekker. Zij speelde de rest van de wedstrijd een solide partij. Een prettig gegeven voor trainer/coach Brent Knol om te weten, dat het team niet afhankelijk is van één spelverdeelster en dat hiermee ook tactisch gevarieerd kan worden. DIOS nam aanvankelijk opnieuw een grote voorsprong, maar halverwege de set had het even geen grip op de lange midaanvalster van VCK. Die sloeg niet hard, maar wel geplaatst en doordat de verdediging van DIOS wat te ver in het achterveld stond opgesteld wist Kuinre toch weer wat dichterbij te komen. In de slotfase drukte DIOS echter gedecideerd door en sloot het de set af met 25-17 setwinst.

De vierde set werd achter af een formaliteit. Met groot vertoon van macht denderden de aanvalsters van DIOS over VCK heen, met Anne Hoogma in de hoofdrol. Zij wist met harde, gerichte aanvallen veelvuldig te scoren, waardoor DIOS een zeer grote voorsprong kon nemen. VCK wist in deze set slechts drie punten te scoren, zodat DIOS de wedstrijd winnend afsloot met 25-03.

 

Uitgebekerd

In de kwartfinale van de bekercompetitie troffen de Oldemarktsters een sterk Tjoba in Klazienaveen. Hoewel DIOS volleyballend in de rally’s zeker niet onderdeed voor Tjoba werd het verschil gemaakt door de sterke servicedruk van Tjoba. DIOS kreeg hier onvoldoende vat op, waardoor Tjoba het verschil kon maken. In de eerste helft van de sets gingen beide teams nog gelijk op, maar richting het einde van de sets wist Tjoba met harde, gerichte services de verdediging van DIOS dusdanig onder druk te zetten, dat ze de bovenliggende partij werden. Ondanks setwinst in de tweede set werd de wedstrijd verdiend gewonnen door Tjoba met 25-17, 18-25, 25-16 en 25-13.